GRAD KARLOVAC

DESTINACIJA
destinacija grad

Grad

U Zelenom srcu Hrvatske, omeđen kristalnim rijekama Kupom, Koranom, Mrežnicom i Dobrom, podno Starog grada Dubovac, mnoštvom stoljetnih parkova, perivoja i promenada smjestio se grad Karlovac.

Davnog dana 13.7.1579. osniva ga nadvojvoda Karlo Habsburški, po kome grad nosi svoje ime, u svrhu obrane od osmanlijskih napada.

Renesansni grad -utvrda građena je u obliku šesterokrake zvijezde, okružuju je šančevi, a u samoj tvrđavi niz je pravilnih ulica koje su u to doba bile centar uslužnih i obrtničkih djelatnosti.

Geografski položaj čini ga od davnina jedinstvenim, pa su prve ceste Jozefina, Karolina i Luizijana baš iz Karlovca povezivale kontinentalnu Hrvatsku sa morem.

Nazovete li ga gradom susreta, rijeka, parkova, doživljaja ili piva nećete pogriješiti.

Susreću se u njemu kultura i tradicija, moderni i urbani način života, aktivan odmor i sportski duh.

Stari grad Dubovac

Iznad grada Karlovca ponosno se uzdiže renesansni dvorac, jedan od najočuvanijih dvoraca Hrvatske, za čiji su današnji izgled zaslužni hrvatski plemići Zrinski i Frankopani. U dvorcu je stalna postava izložbe, branič kula – vidikovac je otvoren za posjetitelje, te bogata ugostiteljska ponuda.

više informacija

Aquatika

Jedini i jedinstveni slatkovodni akvarij u ovom dijelu Europe. Uronite ili zaplovite našim četiriju rijekama Koranom, kupom, Mrežnicom i Dobrom čija je flora i fauna presađena u akvarije. Preko 100 vrsta a čak 40 endemskih vrsta riba našle su svoj dom u Aquatici.

više informacija

Grad parkova

Promenada je najzeleniji prsten oko šesterokrake zvijezde, Vrbanićev perivoj oblikovan kao romantični prostor i zaštićeni je prostor vrtne arhitekture Marmontova aleja proteže se u dužni od 850 metara koju krasi 101 stablo platana.

više informacija

Rafting i kanuing

Bogatsvo karlovačkih četiriju rijeka čini nas posebnim za mnoštvo sportova na vodi. Najomiljeniji su rafting i kanuing.

više informacija

Turanj – vojni kompleks

Na južnom prilazu grada, u gradskoj četvrti Turanj, ostaci su austrijske vojarne koja je služila kao predstraža utvdi Karlovac. U Domovinskom ratu, ponovila je svoju ulogu predstraže grada, pa su oko objekata smještena su sredstva borbene tehnike iz zbirke oružja i vojnih vozila korištena u Domovinskom ratu.

više informacija

Crkva Presvetog Trojstva i
franjevački samostan

Crkva, najstarija građevina Karlovca i prva civilna zgrada, izgrađena je u isto vrijeme kad i tvrđava. Izgorjela je 1692., a na istom mjestu izdignuta je nova crkva sa zvonikom visokim 44 metra. Arhitektonska cjelina crkve i pripadajućeg franjevačkog samostana s muzejom sakralne umjetnosti, nacionalni je spomenik kulture. Muzejska zbirka sastoji se od mnoštva slika, od kojih se posebno ističu one iz 16. i 17. stoljeća.

više informacija

Gradski muzej karlovac

Smješten je u najstarijoj gradskoj palači na Strossmayerovom trgu. Mjesto je očuvanja uspomena i starina grada. Danas njegove djelatnosti čine sabiranje, restauriranje i konzerviranje, te čuvanje muzejske građe koju čini šest zbirki: arheološka, povijesna, kulturno-povijesna, etnološka i galerijska zbirka. Muzej ima bogati fundus od 18 000 vrijednih predmeta.

više informacija

Foginovo kupalište

Foginovo kupalište, jedno od registriranih riječnih kupališta u Hrvatskoj, dobitnik nagrada Zeleni cvijet i Turistički cvijet, nalazi se gotovo u samom centru grada Karlovca na rijeci Korani.

više informacija

Žitna lađa Aurora Colapis

Zaplovite povijesnim brodom! Žitna lađa jedinstvena je atrakcija u Europi. Posjetitelji uživaju u plovidbi uz tradicionalnu glazbu, a mogu uživati i uz okrepu, kupiti domaće likere, rakije, pekmeze ili ručno rađene suvenire. Tijekom plovidbe, lađari upoznaju posjetitelje sa pričom o lađi, sa povijesti Pokuplja, potopljenim lađama, te bogatstvom biljnog i životinjskog svijeta.

više informacija

Nacionalno svetište sv. Josipa

Svetište je proglašeno Nacionalnim svetištem svetog Josipa Crkve u Hrvata 15. travnja 1987. godine. Podignuto je u području grada Karlovca koje se naziva Dubovac, podno istoimenog starog grada iz 13. stoljeća.

više informacija

Muzej karlovačkog vatrogastva 1871

Vatrogasci s područja Karlovačke županije uredili su ovaj izložbeni prostor u spomen na dugu tradiciju i zahvalnost sviom nosiocima razvoja vatrogastva na karlovačkom području. U Muzeju se nalazi preko tisuću eksponata iz razdoblja 19. i 20. stoljeća.

više informacija

Zvijezda

Zvijezda je naziv za najstariji i središnji dio grada Karlovca, tzv. karlovačku tvrđavu. Izgrađena je u 16. stoljeću kao renesansni fortifikacijski sustav karakterističnog šesterokrakog oblika.

više informacija
Kako bi ova web stranica radila pravilno, kako bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice, u svrhu poboljšavanja vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na vaše računalo spremiti malenu količinu informacija (kolačića). Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti Vam neće biti dostupne.